Uw zorg

Op naar een groener UZA

Met verschillende overkoepelende projecten streeft het UZA naar duurzaamheid op vlak van gezondheid, medewerkers, materiaal, milieu en financiën. Van afvalreductie in het operatiekwartier, circulaire aankopen en duurzame energieproductie, tot een groenere menukaart, ijsbanken, duurzaam (ver)bouwen en warmterecuperatie. Samen met de juiste partners gaan we op zoek naar en ontwikkelen we duurzame alternatieven om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Afvalreductie in het OK

Ongeveer een derde van al het ziekenhuisafval komt uit het operatiekwartier. Denk maar aan steriele doeken, katheters, ontsmettingsmiddel, hechtingsdraden, enzovoort. Uroloog en chirurg Gunter De Win stapte zo’n vier jaar geleden naar de Universiteit van Antwerpen om te onderzoeken hoe we de afvalproductie in het OK kunnen verminderen. Doctoraatsstudent Charlotte Harding sprong als eerste op dit project. Onder de naam ‘reCURE’, gefinancierd door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen, ging Harding op zoek naar een herbruikbaar alternatief voor de chirurgische wegwerpschorten. Ze vond een nieuw soort herbruikbare schort die even veilig en gebruiksvriendelijk blijkt als de wegwerpschort. Na een eerste proefproject in UZA en UZ Gent werkt Harding momenteel aan een roadmap die de hele cirkel van een herbruikbare schort in kaart brengt: van het ontwerp ervan, de logistieke keten, het gebruik en de financiële gevolgen, tot de mogelijkheden om ze te wassen, steriliseren, herstellen en recycleren. Lees hier meer over het onderzoek.

Ook de anesthesie tijdens een operatie brengt veel afval voort: in heel België maar liefst 12.500 ton per jaar. Productontwikkelaar Loore Nelen van UAntwerpen ontwierp na onderzoek in het UZA een prototype van een herbruikbaar product om patiënten te verdoven in het OK. Ze noemde het ‘REDOSE’. Eén REDOSE-product vervangt alle wegwerpproducten die een anesthesist nu nodig heeft: een spuit, naald, flacon, en een ampul of flapul. Dat zorgt voor de helft minder afval.

Kaat Dhondt, een andere student van de UAntwerpen, onderzocht het sterilisatieafval. Een groot deel daarvan is het verpakkingsmateriaal van de steriele instrumenten die chirurgen gebruiken. Als oplossing ontwierp Dhondt een circulaire verpakkingsmethode zonder wegwerpmateriaal. Via artificiële intelligentie detecteert een controlemachine of alle instrumenten aanwezig zijn in de set, zowel in het OK als in de centrale sterilisatieafdeling. Daardoor zijn alle sets volledig en moeten er geen meer onnodig opengemaakt worden.

Een groenere menukaart

Ook in de keuken blijven we vergroenen. Samen met Sodexo, Mosquito In The Room, Erasmushogeschool Brussel en FoodWIN rollen we een pilootproject uit met een duurzamer voedingsplan voor UZA als doel. Lees er hier meer over.

Green Deal

Recent lanceerde de Vlaamse overheid de Green Deal Duurzame zorg. Onze CEO Marc Peeters en decaan Guy Hubens ondertekenden in aanwezigheid van minister Hilde Crevits samen deze ambitieuze overeenkomst namens UZA en UAntwerpen. Daarmee zetten we mee onze schouders onder een preventieve gezondheidszorg die ook de klimaatproblematiek aanpakt. Deze 13de Greendeal start in maart 2023 en loopt tot eind 2026. Naast de initiatieven die al volop gaande zijn, gaan we graag samen met de organisatie aan de slag met concrete acties. Denk aan onder meer een mobiliteitsplan en innovatieve circulaire oplossingen. Daarom richten we een stuurgroep Duurzaamheid in het UZA op. Die stuurgroep zal mee kunnen delen in de kennis en ervaring van de partners van de Green Deal.