Uw zorg

PuRe-COVID: helpt longrevalidatie bij langdurige COVID?

Sommige patiënten kampen maanden na een COVID-19-infectie nog met aanhoudende symptomen, zoals vermoeidheid, kortademigheid, mentale klachten en verminderd fysiek functioneren. Met het project PuRe-COVID willen onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), de Universiteit Antwerpen, het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) en de Universiteit Hasselt nagaan of deze patiënten baat hebben aan longrevalidatie bij een kinesitherapeut uit de eerstelijnszorg. 

Naar schatting één op de zeven Belgen heeft zes maanden na een COVID-19-infectie nog last van één of meerdere symptomen. Dat blijkt uit een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). De meest voorkomende symptomen manifesteren zich als longklachten, zoals kortademigheid. Patiënten verdragen minder inspanningen, hebben een verminderde conditie en zijn snel vermoeid. Maar we zien ook klachten over andere orgaansystemen: van hartritmestoornissen en maag-darmproblemen tot angst- en stemmingsstoornissen, geheugenproblemen, geurverlies of hoofdpijn… en de lijst is verre van volledig.

Met het project PuRE-COVID (Pulmonale Revalidatie bij langdurige COVID-19) willen onderzoekers van Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), UAntwerpen, Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) en UHasselt nagaan of patiënten met langdurige COVID-19-klachten baat hebben aan longrevalidatie bij een kinesitherapeut naar keuze. Ze onderzoeken onder andere het effect ervan op de inspanningscapaciteit, klachten (vermoeidheid, kortademigheid, angst en depressie, levenskwaliteit…), dagelijkse fysieke activiteit, slaap, spierkracht en longfunctie.

De studie volgt patiënten op die 6 weken na een COVID-infectie nog klachten hebben die daarvoor niet aanwezig waren. Deelnemers volgen een gesuperviseerd en gepersonaliseerd longrevalidatieprogramma van 12 weken bij een kinesitherapeut in de privépraktijk naar keuze. Met de onderzoeken en digitale opvolging erbij duurt de studie ongeveer 9 maanden. De onderzoekers vergelijken de evolutie van de revalidatiegroep met een willekeurige controlegroep die geen behandeling krijgt.

Lees hier meer over het onderzoek.