Uw zorg

Patiënten helpen elkaar revalideren na kanker

Samen met lotgenoten je fysieke conditie aansterken en de draad weer opnemen tijdens of na kanker? Het oncorevalidatieprogramma combineert aangepaste kracht- en conditietrainingen met informatieve sessies rond thema’s als vermoeidheid, intimiteit & seks, voeding en slaap. Margot Iwens is de nieuwe coördinator die het revalidatieprogramma verder zal uitbouwen op maat van de patiënt, met een sterke focus op inclusiviteit en toegankelijkheid. Ook slaat ze de brug tussen verschillende partners, waaronder huisartsen, om nog meer patiënten de weg naar oncorevalidatie te wijzen.

Coördinator Margot Iwens: ‘Bewegen heeft veel voordelen, maar is ook allesbehalve evident voor wie nog lang niet honderd procent fit is. Dat we als groep samenwerken en elkaar aanmoedigen om elk ons doel te behalen, is voor veel patiënten een grote stimulans.’

Masterstudente Meertalige Communicatie Margot Nys (KU Leuven) doet in samenwerking met de afdeling communicatie en het MOCA (Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen) onderzoek naar hoe we drempelverlagend met patiënten kunnen communiceren over het revalidatieprogramma. We willen sterk inzetten om een inclusief en toegankelijk programma op maat aan te bieden voor iedereen die met kanker geconfronteerd wordt.

Ria is 64 jaar en herstellende van blaaskanker. Ze stapte in het oncorevalidatieprogramma op zoek naar steun bij lotgenoten met dezelfde angsten, vragen en bezorgdheden. De infosessies gaven haar de nodige energieboost om ook het sporten te omarmen. Iets waar ze eerst gigantisch tegenop keek, gaf haar weer perspectief: ze was minder vermoeid, sliep beter, voelde zich fitter, had minder spierpijn en minstens even belangrijk: ze kon weer de actieve oma zijn voor haar kleinkinderen.