Uw zorg

Palliatieve zorg: waakkast ondersteunt naaste familie

Palliatieve zorg is op stap gaan met kwetsbare mensen. Voetje voor voetje bouw je een band op met patiënten die je bij de aller-intiemste momenten met hun omgeving ondersteunt.

Zoals in de meeste ziekenhuizen kunnen in het UZA alle zorg­verleners palliatieve zorg bieden op de afdeling waar een patiënt in behandeling is. Onder palliatieve zorg verstaan we alle zorg, van pijnbestrijding tot praktische of mentale ondersteuning, voor patiënten die ongeneeslijk ziek zijn.

Daarnaast staat er een palliatief support team (PST) klaar om patiënten en zorgverleners te ondersteunen en specifieke problemen op te lossen. ‘Ons vaste team bestaat uit een gespecialiseerde verpleegkundige en drie artsen’, zegt Martine Wauters, verpleegkundige van het palliatief support team. ‘Daarrond zit een zeer breed netwerk van ondersteuners, zoals psychologen, diëtisten, kinesisten, levensbeschouwelijke begeleiders, culturele bemiddelaars en sociaal werkers.’

De naasten van de patiënt spelen een onmisbare rol tijdens de laatste levensfase. Om nog meer te kunnen tegemoetkomen aan individuele noden bij het waak- en stervensproces, ontwikkelde onze afdeling oncologie een waakkast. In de kast vind je voorwerpen om het waakproces te ondersteunen. Het materiaal is geïnspireerd op de vijf zintuigen en biedt ondersteuning bij het (h)erkennen van emoties en het creëren van rust. Denk maar aan gedichtenbundels, muziek en massage-olie.

Voor de allerkleinsten maakten we zorgenvriendjes. De popjes hebben een zakje waarin kinderen een geschreven boodschap of tekening kunnen steken en zo hun zorgen kunnen benoemen. De zorgenvriendjes worden met veel liefde gemaakt door vrijwilligers.

Lees meer in MagUZA