Uw zorg

Eén jaar Zorgcentrum na Seksueel Geweld: een terugblik

In de herfst van 2021 opende het Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) van het UZA in het ZorgHotel Drie Eiken. Wie met seksueel geweld te maken krijgt, kan er dag en nacht terecht bij een team van medische, psychologische en forensische experten voor warme zorg en hulp op maat. Hoe doen ze dat en welke inzichten neemt het ZSG-team mee één jaar na de opening?

Elke dag melden gemiddeld twee tot drie slachtoffers zich voor medische en psychologische zorg. Het is die vertrouwde, veilige omgeving die het ZSG uitstraalt, die duidelijk het verschil maakt voor slachtoffers om de stap naar hulp te zetten. “We zijn ook trots op de vele samenwerkingen, in de eerste plaats met politie en parket. We hebben bruggen gemaakt en dat werkt. Kijk maar naar de samenwerking tussen zedeninspecteurs en forensisch verpleegkundigen”, vertelt dr. Ilse Kint, medisch coördinator van ZSG in Antwerpen.

Wat opvalt, is dat zorgverleners dubbel zo veel forensische stalen afnamen bij slachtoffers dan het jaar ervoor. “We zijn heel blij dat we de drempel hebben kunnen verlagen.” We blijven inzetten op sensibilisering, zodat ook slachtoffers die nu nog onder de radar blijven de zorg kunnen krijgen die ze verdienen.

Lees het interview met dr. Ilse Kint (coördinator ZSG), Sarah De Schepper (unitverantwoordelijke ZSG), Pascale Luyten (politiecoördinator ZSG), Ingeborg Thijs (psychologe ZSG) in Maguza.