Onderzoek & opleiding

UZA beweegt voor onderzoek

Ieder jaar trappen, lopen en bewegen heel wat collega's, patiënten en andere sportievelingen geld bij elkaar om het onderzoek binnen UZA te steunen. Enkele mooie prestaties uitgelicht!

170 kilometer & meer dan €10.000! Dat fietsten onderzoekers van het UZA, de UAntwerpen, de Vrije Universiteit Amsterdam en het Amsterdam UMC bij elkaar voor onderzoek naar STXBP1 encefalopathie, een ernstige genetische vorm van epilepsie.

De onderzoeksteams daagden elkaar uit om vanuit hun thuisstad – Antwerpen of Amsterdam – naar het middelpunt in Dordrecht te fietsen en elkaar daar te ontmoeten. De opbrengst gaat naar de patiëntenvereniging STXBP1 encefalopathie, die op haar beurt studies naar de zeldzame ziekte zal ondersteunen. ‘Dankzij onderzoek kunnen we nieuwe, meer gerichte behandelingen ontwikkelen die de levenskwaliteit van de patiënt zelf en het hele gezin kunnen verbeteren. De ideale motivatie die ons met gemak over de finish line heeft geholpen’, zegt neurologe Sarah Weckhuysen.

Als gezondheidscentrum geloven we sterk in het belang van multidisciplinaire zorg en begeleiding op maat voor alle personen met MS. De maatschappelijk werker van MS-Liga Vlaanderen, de neuroloog, de MS-verpleegkundige, de (neuro)psycholoog en uiteraard de patiënt zelf geven samen vorm aan het meest optimale en gepersonaliseerde zorgplan. Voor deze aanpak is er geen overheidsfinanciering.

Daarom liepen UZA-collega’s en patiënten Jeroen, Tatjana, Carla, Mattias, Bart en Mia onder coaching en aanmoediging van Barbara, Judith, Marleen en Sony op 18 september de Ekiden (een marathon in estafettevorm) ten voordele van MS-Liga Vlaanderen vzw.

Voor de derde keer op rij vond de mountainbikewedstrijd Wolvenbos van UZA foundation plaats. De regen en modder schrikten onze 41 teams niet af. Ze legden het 24 km lange parcours met glans af. Wolvenbos haalde dit jaar 238.500 euro op voor kankeronderzoek via UZA foundation. Onze CEO prof. Marc Peeters mocht de cheque in ontvangst nemen samen met Lien Van de Kelder en Viv van Dingenen, ambassadeurs van de mountainbikewedstrijd.

Ook heel wat patiënten en hun naasten zetten sportieve acties op om het UZA-onderzoek te steunen. Ontdek hier alle acties.