Uw zorg

Antwerpse wetenschappers trekken nieuwe conclusies uit grootschalig onderzoek naar tinnitus

Een continue pieptoon, een rinkelende bel of een zeurende drilboor: tinnitus kan ontzettend vervelend zijn. Onderzoekers zijn voortdurend op zoek naar nieuwe therapieën, zoals het stimuleren van de hersenen met elektrische stroom. Een grootschalige studie van de Universiteit Antwerpen en het UZA trekt nieuwe conclusies.

Al jarenlang gaan onderzoekers daarom op zoek naar vernieuwende behandelingen. Ze kijken daarvoor steeds vaker naar de hersenen, omdat tinnitus gepaard gaat met verstoorde activiteit in het brein. Kleine elektroden kunnen bijvoorbeeld elektrische stroom toedienen aan de hersenen, om zo de hersenactiviteit te veranderen. Deze techniek is pijnloos en wordt al met succes gebruikt voor andere klachten zoals chronische pijn. Onderzoekers verbonden aan de Universiteit Antwerpen en het UZA voerden daarom een grootschalige studie uit naar de effecten van deze techniek op tinnitus.

Uit het onderzoek concludeerden de onderzoekers dat het stimuleren van de hersenen met elektrische stroom geen universele oplossing voor iedere persoon met tinnitus is. Volgens de onderzoekers maken deze resultaten, die werden gepubliceerd in het vaktijdschrift Brain, duidelijk dat individualisering broodnodig is. “Het is onrealistisch om te denken dat er één standaardbehandeling zal komen die iedereen van tinnitus kan genezen. Daarvoor zijn de onderlinge verschillen te groot. We moeten nu veel meer inzetten op gepersonaliseerde geneeskunde, en preciezer onderzoeken wie gebaat is bij welke behandeling. Op die manier willen we in de toekomst iedere persoon met tinnitusklachten zo goed mogelijk ondersteunen”, aldus Cardon.

Lees meer in MagUZA